CASTELUL Turistii romani il cunosc mai ales ca fiind Castelul Reginei Maria, strainii il cunosc drept Castelul Contelui Dracula, vampirul lui Bram Stoker. Este Castelul Bran!
La Muzeul Bran "nu exista nici un document care sa ateste prezenta lui Tepes la Castelul Bran. Se presupune ca in una din expeditiile de pedepsire a negustorilor brasoveni ar fi trecut pe aici si ar fi stat doua saptamani, dar nu avem acest fapt atestat documentar", afirma Daniel Apostol, muzeograf pe istorie medievala la Muzeul Bran. Cu toate acestea, Castelul Bran a ajuns sa fie identificat drept Casa lui Dracula, vampirul-vedeta.
ADEVAR VERSUS NECESITATE. Muzeografii de la Bran cunosc adevarul despre castel si locuitorii sai. Turistii il cunosc si ei, poate nu pe tot, poate nu-l recunosc ori chiar nu-l stiu. Cand intreaga planeta iti pune pe frunte stampila "Bran-Dracula"... nu prea ai ce sa faci. Incerci sa-i combati, ramai fara turisti si bani. Esti de acord cu ei, nu respecti adevarul. Ce-i de facut? Cazi la pace cu mitul si realitatea. Exact ca la Sighisoara! "Noi, pe plan actual, in noile conditii de marketing muzeal, incercam sa reabilitam aceasta imagine. Putem lua ca o paralela in acest sens castelele din Scotia. Stiti problema cu fantomele. Evident ca nici acolo nu a existat asa ceva, dar nevoia de fonduri te impinge sa faci acest compromis, mai ales ca la Bran 50% din turisti sunt straini", explica muzeograful medievalist. Au avut numeroase cereri de la tot felul de agentii de turism pentru organizarea de seri vampiristice. Pana acum au refuzat, dar voit vor cadea in vraja micilor vampiri denumiti de oameni bani. "S-ar putea sa organizam astfel de manifestari, dar fara sa includem aici numele sau personajul Vlad Tepes", explica Daniel Apostol.
TURISTI CU DINTI ROSII. In castel, ghizii povestesc turistilor (vorbim de cei straini) istoria locului. Regina Maria a locu