Un om de afaceri liberal a primit dreptul de a recolta stuf dintr-o zona strict protejata din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, s-au calcat in picioare mai multe legi. ANCHETA Un om de afaceri liberal a primit dreptul de a recolta stuf dintr-o zona strict protejata din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Pentru ca acest lucru sa fie posibil s-au calcat in picioare mai multe legi, hotarari de guvern si hotararea Consiliului Stiintific.
Politica a trecut dincoace de usa Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Dupa ce un an intreg, guvernatorul Deltei, Paul Cononov - proaspat membru marcant al Partidului National Liberal Tulcea - a declarat in stanga si in dreapta ca nu va accepta ca interesele politice sa primeze in Rezervatie, deciziile pe care le-a luat arata contrariul. Aceleasi asigurari le dadea si ministrul Mediului, Sulfina Barbu, la instalarea lui Cononov. Documentele arata insa ca Tudor Bogdan, un om de afaceri local, evident liberal, a fost lasat sa igienizeze prin firma sa, Noor Stuf, o zona strict protejata din Rezervatie, daca se respecta legea, n-ar fi avut nici un drept. Oare ministrul Barbu a fost informat?
ZONE STRICT PROTEJATE. In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii exista 18 zone strict protejate. Aceste terenuri ocupa o suprafata totala de 50.600 ha (8,7% din suprafata Rezervatiei) si au regim special de protectie in mod obligatoriu. Pe aceste taramuri se aplica reguli extrem de severe: accesul e limitat, fiind nevoie de un permis special de intrare, accesul cu echipamente motorizate este strict reglementat, iar pedepsele pentru cei care incalca aceste reguli sunt foarte dure. Alaturi de Padurea Letea, Padurea Caraorman, Grindul Chituc, colonia de pelicani Rosca-Buhaiova sau insula Popina, in sud, in judetul Constanta se afla Grindul Lupilor. Bogat in stuf, Grindul Lupilor