Saptamana trecuta a fost una din cele proaste pentru dolar, de la inceputul anului, acesta pierzand teren in fata euro, paritatea urcand de la 1,1910, nivel inregistrat luni, la 1,2207 dolari, in cursul zilei de vineri, pe pietele americane.
Scaderea precipitata a dolarului a survenit dupa seria de noi recorduri pe care le-au inregistrat deficitele americane, comercial, de cont si bugetar.
Pe de alta parte, investitorii considera ca odata cu cresterea dobanzilor pana la pragul de 5%, nivel asteptat pana la jumatatea anului, Rezerva Federala va opri pentru o perioada acest proces. Pentru finele acestei luni se prognozeaza o majorare de la 4,50 la 4,75%. Nu trebuie uitat ca majorarea dobanzilor americane, care de la 1%, in iunie 2004, au urcat la 4% la finele lui decembrie 2005, a fost principalul motiv de scadere a euro, care de la un maxim istoric de 1,3666 dolari, la finele lui 2004, a coborat la 1,1840 dolari la finele anului trecut.
In schimb, in euro-zona si Japonia s-au inmultit declaratiile care au lasat drumul deschis pentru noi cresteri ale dobanzilor. Dupa comentariile facute de Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, in urma cu doua saptamani, investitorii au tras concluzia ca dobanda europeana, care se situeaza in prezent la 2,5%, va creste in urmatoarele trimestre datorita trendului de crestere al economiei, dar si a inflatiei, urmare a costurilor salariale si energetice. Analistii anticipeaza pentru sfarsitul anului un nivel de 3%, dar acesta ar putea fi mai mare.
La randul lor, oficialii bancii Japoniei si-au inmultit declaratiile privind majorarea dobanzii care se situeaza de mai multi ani aproape de 0%. Pe piata aurului, slabiciunile dolarului si revenirea in prim-plan a tensiunilor geostrategice intre SUA si Iran au readus pretul unciei peste pragul de 555 dolari, dupa ce in urma cu doua saptamani acesta sc