As dori sa imi explicati principalele avantaje pe care ni le ofera Legea nr. 469/2002 cu privire la disciplina contractuala, in ce mod pot fi sigur ca la incheierea unui contract sunt respectate prevederile acestei legi? Sorin Simion – Craiova Prin intrarea in vigoare a Legii nr. 469/2002, incepand cu data de 19 august 2002, s-a stabilit cadrul juridic general aplicabil tuturor contractelor de natura comerciala incheiate de comercianti, persoane fizice
As dori sa imi explicati principalele avantaje pe care ni le ofera Legea nr. 469/2002 cu privire la disciplina contractuala, in ce mod pot fi sigur ca la incheierea unui contract sunt respectate prevederile acestei legi?
Sorin Simion – Craiova
Prin intrarea in vigoare a Legii nr. 469/2002, incepand cu data de 19 august 2002, s-a stabilit cadrul juridic general aplicabil tuturor contractelor de natura comerciala incheiate de comercianti, persoane fizice sau persoane juridice, indiferent de forma de proprietate.
Astfel, legea impune partilor contractante obligatia de a stipula in contractele pe care le incheie, in functie de natura actului juridic, clauze referitoare la: obligatiile asumate, conditii de livrare si calitate, termene, modalitati de plata si de garantare a platii pretului, instrumente de plata, clauze de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii monetare, riscul contractual, modalitatile de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu contractul. Nu se precizeaza care ar fi sanctiunea omiterii stipularii unor asemenea clauze in contracte, desi textul legii, in acest caz, are o formulare imperativa.
De asemenea, potrivit legii, contractele vor cupr