Sfaturi prietenesti, zvonuri, informatii false, "ponturi", articole de "buna-credinta" aparute in presa, sunt tot atatea exemple prin care investitorii de la Bursa pot fi manipulati. Cei care profita de pe urma lor sunt speculatorii, care pot obtine castiguri uriase de pe urma altor investitori, obtinandu-se astfel o suma nula.
Speculatorii pot fi intalniti atat la Bursa de Valori, la Bursa la termen de la Sibiu sau in piata valutar-monetara.
Este notorie "vina" fondurilor speculative pentru aprecierea leului, acestea grabindu-se sa profite atat de dobanda de referinta mult mai inalta din Romania, 8,50%/an fata de 4,50%/an in SUA sau 2,50%/an in euro-zona, cat si de fluctuatiile cursului.
De la inceputul anului in piata la termen de la Sibiu se observa o inmultire a investitorilor, ceea ce s-a reflectat in cresterea constanta a lichiditatii. In scurt timp au fost inregistrate volumele care erau anticipate abia pentru 2010, pragul de 20.000 contracte/zi fiind depasit tot mai des.
Saptamana trecuta, evolutia oscilanta a preturilor derivatelor pe actiuni a oferit oportunitati de castiguri mari speculatorilor inspirati, care s-au aflat pe pozitii de vanzatori.
"Lor li s-au adaugat, pe fondul scaderilor, si hedgerii care au initiat operatiuni de protejare a portofoliilor", a observat Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei sibiene.
Saptamana a debutat cu o tendinta ascendenta a preturilor pentru ca marti, dupa anuntarea rezultatelor financiare ale SNP, cotatiile sa scada destul de puternic. La jumatatea ei, preturile SIF-urilor au revenit pe crestere, iar sectorul petrolier si-a mentinut tendinta de scadere. Joi, SIF-urile si-au continuat tendinta apreciativa, acompaniate de aceasta data de SNP, titluri pentru care randamentul pe cumparare in aceeasi zi ("intra-day") a fost de pana la 30% pentru iunie si 35% pentru finele lunii