Comisia Juridica a Senatului a amanat, marti, dezbaterea proiectului legii lustratiei, din lipsa de cvorum. Legea prevede interzicerea accesului la functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere comuniste.
Vizati sunt cei care au detinut functii in PCR, UTC, Marea Adunare Nationala si guvernele comuniste. Pe lista neagra mai sunt jurnalistii care au scris la ziarele si editurile PCR si UTC, profesorii de la Stefan Gheorghiu, magistratii si reprezentantii corpului diplomatic din timpul regimului comunist.
Potrivit proiectului legii lustratiei, timp de 10 ani, ei nu vor mai avea acces la anumite functii publice, intre care cea de presedinte al Romaniei, parlamentar, magistrat, prefect si primar.
Proiectul de Lege a lustratiei, initiat de parlamentarii liberali Mona Musca, Adrian Cioroianu, Viorel Oancea si Eugen Nicolaescu si care are la baza Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, a ajuns in Parlament dupa ce a trecut de Guvern.
Ministerul Justitiei a avut mai multe obiectii privind acest proiect de lege, intre care faptul ca nu ar fi suficient de clar deoarece nu stabileste care sunt persoanele carora le va fi interzisa ocuparea unor functii publice.
Initiativa legislativa a starnit dispute aprinse, la inceputul lunii martie 2006, cand a fost luata in discutie de senatorii din Comisia Juridica. Discutiile pe aceasta tema au fost de nenumarate ori amanate, in ultimii 16 ani, pentru ca ar fi pus in pericol functiile unor inalti demnitari.
Legea lustratiei nu ar fi o noutate deoarece Cehia, Polonia si Ungaria au adoptat o astfel de lege.
Comisia Juridica a Senatului a amanat, marti, dezbaterea proiectului legii lustratiei, din lipsa de cvorum. Legea prevede interzicerea accesului la functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut part