Emil Culda, vicepresedinte a CAFR(Foto: )
Auditul financiar din Romania este, potrivit ultimului Raportul de tara intocmit de Comisia Europeana, pe un drum bun. De la infiintarea sa, dupa aparitia cadrului legal in 1999, Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) a ajuns sa numere aproximativ 1.600 de membri persoane fizice si peste 500 membri persoane juridice.
In judetul Cluj sunt acreditati 68 de auditori financiari, dintre care aproximativ 50 sunt activi. Auditul financiar reprezinta o activitate a profesionistilor contabili abilitati in acest sens, atat prin lege, cat si prin forma de organizare, respectiv CAFR.
Responsabilitatea auditorilor este extrem de mare, avand in vedere ca acestia raspund de concluziile rapoartelor pe care le intocmesc, inclusiv de erorile care pot aparea in acestea.
De aceea, potrivit lui Emil Culda, vicepresedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania, auditorul trebuie sa fie o persoana credibila, care sa isi desfasoare activitatea cu profesionalism.
Rolul auditorilor financiari
Rolul auditorului financiar este de a exprima o opinie si de a emite un raport prin care se confera credibilitate informatiilor financiar-contabile ale unei entitati.
Altfel spus, rapoartele auditorului arata in ce masura informatiile din situatiile financiare - bilantul, contul de profit si pierderi, fluxul de numerar, evolutia capitalurilor etc. - sunt corecte si in conformitate cu regulamentele contabile aplicabile.
Rapoartele de audit sunt elaborate conform standardelor de audit elaborate de Federatia Internationala a Contabililor (IFAC) si adoptate de Camera. Standardele respective obliga auditorul la o munca foarte laborioasa in documentarea rapoartelor.