Pentru turistul din Vest, poate fi marea oricat de albastra, cerul de senin si fetitele de vioaie, daca nu-i curat la hotel si-i tras pe sfoara, nu te uita, iti face reclama proasta si se duce altundeva in concediu, cu all-inclusive.
8.000 de turisti scandinavi si germani nu-si vor petrece concediul pe litoralul romanesc la vara, caci TUI Scandinavia si-a reziliat contractele charter pe relatia Romania. Nu este o noutate, a mai anuntat si BBC. Noutatea este alta.
Noutatea este ca Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a majorat Programul de marketing si promovare turistica si Programul de dezvoltare a produselor turistice, pentru anul 2006, la 5 milioane de euro, deci cu aproape cu 50% mai mult fata de anul trecut, cand au fost alocate acestor programe 3.400.000 de euro.
Tot noutate ar fi, daca, in sfarsit, pe litoral nu s-ar mai perpetua niste practici vechi si deloc laudabile. Am patit-o pe piele proprie, anul trecut.
Am luat parte in august 2005 la Simpozionul Romanilor de pretutindeni, realizat de TVR international, cu finantare partiala de la Departamentul Romanilor de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Unor participanti li s-a platit deplasarea si cazarea, altora nu. Eu am facut parte din cea de-a doua categorie, iar despre existenta primei, am aflat ulterior.
Dar, nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre serviciile turistice pe litoralul romanesc. Am fost cazata la un hotel din Mangalia, impreuna cu o doamna din Köln, care se apara de zaduful din camera fara climatizare, dormind pe terasa. Pretul, 40 de euro de persoana pe noapte, cu mic dejun.
Eu am suferit moderat de caldura, sejurul insa mi-a fost partial stricat de „taxa de primire" la hotel, in care s-a aplicat, scurt si nervos, un curs de schimb valutar „propriu", fara tabel afisat la receptie, sau macar pe hartie, la c