Cu o saptamana inaintea summitului european, doua centre de studii economice europene au prezentat o evaluare a progreselor inregistrate in implemenatrea reformelor din cadrul Agendei Lisabona. Evaluarea aceasta, care s-a referit deopotriva la membrii UE si la tarile candidate, urmeaza sa stea la baza discutiilor ce vor avea loc in Comisia Europeana. Potrivit raportului, Romania se plaseaza inaintea Poloniei si Maltei, state care au aderat la UE in mai 2004, dar in urma Bulgariei, situata pe pozitia 24.
Pe 23 si 24 martie, sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana si din tarile candidate se vor reuni la Bruxelles in cadrul summitului anual din primavara. Potrivit surselor oficiale, discutiile se vor concentra acum pe progresele realizate in implementarea reformelor ce privesc cresterea economica si piata muncii, reforme prevazute in cadrul Agendei Lisabona.
In 2005 Comisia Europeana a relansat Agenda Lisabona, punand mai mult accent pe cresterea economica si imbatranirea fortei de munca, si implicand mai mult guvernele si institutiile nationale in implementarea reformelor.
Dezinteresul politic
Cu toate ca rapoartele realizate de institutele Bruegel si Centre for European Reform (CER) ajung la concluzii in buna parte diferite, ele au totusi meritul, observa EurActiv, de a arata cu degetul elevii buni si slabi ai Europei. Potrivit abordarii realizate de Bruegel, care a constat in a acorda tarilor note de la 1 la 12 pentru implementarea Agendei, si pentru implicarea politicienilor in aceste reforme, locul intai este ocupat de Estonia (cu 11 puncte). La o distanta de patru puncte urmeaza un grup de noua tari printre care Austria, Danemarca, Polonia si Spania, iar cea mai mica implicare a politicienilor (2) gasim in Marea Britanie, Germania si Olanda. Ca atare, in conditiile in care majoritatea tarilor au obtinut sub sase punct