Fluctuatia negativa pe care a resimtit-o piata de capital luna trecuta a afectat si industria fondurilor deschise de investitii. Potrivit datelor centralizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Comun, aceasta caracteristica a pietei de capital si-a pus amprenta mai ales pe fondurile care au in portofoliu actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Randamentele cumulate sunt pozitive
Cumulat de la inceputul anului, randamentele pot fi considerate bune, iar cele ale fondurilor diversificate si de actiuni chiar foarte bune. Luna februarie a insemnat o continuare a procesului de consolidare a cotei de piata detinute de fondurile diversificate, care a urcat in aceasta perioada la 36,8% castigand in cursul lunii februarie 1,4%. In cazul fondurilor pe actiuni, cota de piata a ajuns la 25%, cu un plus de 0,2% in aceasta luna. Per ansamblul industriei, evolutia activelor nete a consemnat o crestere cu 6,2%. La sfarsitul lunii, activele insumate ale OPCVM si AOPC au fost de peste 505 milioane de lei. Activele nete ale fondurilor OPCVM au atins nivelul de 389,78 milioane de lei, in crestere cu 3,8%, iar activele nete AOPC au atins valoarea de 115,3 milioane de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 15% fata de luna anterioara, crestere datorata in special intrarii Fondului Privat de Comert.
Fondurile monetare
In cadrul fondurilor OPCVM, toate categoriile au inregistrat cresteri de activ net, cele mai semnificative fiind raportate pentru fondurile de obligatiuni cu o crestere de 6,2% si pentru cele diversificate cu 7,8%. Exceptia acestei tendinte a fost reprezentata de fondurile monetare. In principal fondurile isi mentin portofoliile in limite constante, mentinandu-se peste rata inflatiei. Fondurile cu profil monetar au redus ponderea disponibilitatilor din cont curent cu 6%, majorand insa