Restauratorii bucureşteni pot reface delicatele piese baroc sau rococo, la preţuri accesibile întregească obiecte cu fragmente lipsă sau componente distruse, să refacă sculpturi, picturi sau tapiţerii. Totul se poate reconstitui, fără ca patina să fie distrusă, iar valoarea piesei ştirbită. "Prin restaurare, încercăm să înlăturăm defectele. Se recuperează starea obiectului cât mai aproape de momentul de origine, fără a-l face însă să arate ca nou. Patina se păstrează. Noi nu punem o patină falsă", asigură Dana Postolache, expert restaurator.
Restaurarea nu se confundă cu tâmplăria
Mobilierul care urmează să fie restaurat beneficiază de acelaşi "tratament" ca obiectele de artă: se întregeşte ansamblul încercând să se păstreze cât mai mult originalul, iar materialele şi tehnicile utilizate sunt asemănătoare celor folosite în cazul obiectelor de artă. "Faţă de un atelier de tâmplărie care face restaurare, noi avem o cu totul altă înţelegere şi respect faţă de mobilă şi o tratăm ca pe o operă de artă, şi nu ca pe o mobilă oarecare", spune Dana Postolache.
Preţul, în funcţie de stadiul de degradare
O lucrare de restaurare poate dura o săptămână, dar şi un an. Termenul se stabileşte de acord cu clientul, în funcţie de starea obiectului. Preţurile sunt diferite, după "reparaţiile" necesare. Dacă deteriorarea e în stadiu avansat, timpul de lucru creşte şi preţul urcă. O masă de la început de secol XX care a fost curăţată, spălată de lacurile vechi şi a necesitat şi un retuş la culoare costă în jur de un milion. Un birou cu scaun, din secol XIX, consolidat, curăţat, cu restaurare de policromie şi retuş ajunge la 10-12 milioane de lei vechi. Un salon stil regina Maria, de pildă, compus din canapea şi fotolii, refăcut în proporţie de 90%, poate ajunge la 25 milioane de lei. Experţi spun însă că, după restaurare, valoarea iniţială a