Aeroportul International Henri Coanda - Otopeni din Bucuresti (AIHCB) va investi circa 450 milioane de euro pentru dezvoltarea a doua noi terminale in cadrul unui amplu program de dezvoltare, capacitatea aeroportului urmand sa atinga circa 25 milioane de pasageri anual si 150.000 miscari de aeronave. La sfarsitul anului trecut, Executivul a aprobat suplimentarea cu 12 milioane euro a finantarii lucrarilor la Aeroportul International Henri Coanda. De asemenea, Aeroportul Henri Coanda va detine, la sfarsitul planului strategic de dezvoltare, 80 porti de imbarcare, parcari supraetajate cu o capacitate de 20.000 de locuri, dar si legaturi directe cu metroul, calea ferata si cu viitoarea autostrada Bucuresti - Brasov.
"In 2007, se va inregistra o crestere cu circa 30 la suta a numarului de pasageri si pentru acest lucru trebuie sa dezvoltam aeroportul. Investitiile urmeaza sa se deruleze conform unui plan strategic cu un prim orizont de timp anul 2020", a declarat ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, citat de Rompres.
Finantare BERD
Sumele necesare vor proveni in special din fonduri obtinute de la institutii financiare internationale. "Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare s-a aratat interesata sa sustina dezvoltarea aeroportului si suntem in discutii si cu alte institutii financiare internationale", a precizat Gheorghe Dobre, adaugand ca planul strategic de dezvoltare a Aeroportului Henri Coanda prevede construirea a doua noi module de transport cu o capacitate de circa cinci milioane de pasageri fiecare, pentru care sunt deja realizate toate studiile de trafic.
Extinderea suprafetei aeroportului cu inca patru terminale presupune insa existenta a 600 de hectare de teren viran care nu se afla in proprietatea statului, iar proiectul nu poate fi demarat fara rezolvarea problemei achizitie