Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba (DCCPCN) a fost chemata in instanta pentru reactivarea unei fundatii si restituirea a 80.000 de coroane austro-ungare.
Ieri, pe adresa DCCPCN Alba, a sosit o citatie, prin care statul roman este chemat in judecata de catre Silvia Gyulai, domiciliata acum in Germania. Femeia are 87 de ani si are acte ca este singurul mostenitor legal ramas in urma mamei sale, Nerva Dragan, care este fiica lui Ioan si Virginia Dragan, care au infiintat, in 1915, „Fundatia de stipendii Ioan, Virginia si Brutus Dragan”.
Potrivit spuselor Silviei Gyulai, aceasta fundatie a depus la dispozitia Capitulului Metropolitan Greco-catolic din Alba Iulia si Fagaras suma de 80.000 de coroane, in actiuni (30.000 de coroane) si un libret de depunere la banca „Albina” (50.000 de coroane). Donatiile au fost acceptate in 1917 de catre Biserica Greco-Catolica, care a consimtit totodata sa administreze fundatia.
Suparata pe toata lumea
In 1948, statul a scos in afara legii cultul greco-catolic, ceea ce inseamna ca implicit si-au incetat activitatea toate fundatiile pe care acesta le administra. Silvia Gyulai a cerut, in 2002, greco-catolicilor, sa reactiveze fundatia si date referitoare la patrimoniul acesteia.
Pentru ca nu i s-a raspuns, a mai facut o solicitare in 2003, cand i s-a spus ca mitropolia nu are cunostinta de aceasta fundatie, deoarece arhiva bisericii a fost distrusa in mare parte in 1948. Femeia a considerat ca este vorba despre „lipsa de diligenta” din partea bisericii si a inceput sa se judece cu statul.
Ea cere acum instantei sa reinfiinteze fundatia, sa constate ca statul se face vinovat de „pastrarea fara temei legal si justa cauza a bunurilor mobile” din proprietatea fundatiei si sa il oblige la restituirea sumelor donate „actualizate la valoarea actuala”.
De asemenea, ea mai c