din voturile exprimate.Într-o atmosferă "sărbătorească", ce aminteşte de scrutinurile de operetă organizate în fostele ţări comuniste, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Lidia din voturile exprimate.
Într-o atmosferă "sărbătorească", ce aminteşte de scrutinurile de operetă organizate în fostele ţări comuniste, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Lidia Ermoşina, apropiată a preşedintelui Lukaşenko, a anunţat rezultatele în aplauzele entuziaste ale asistenţei. "Preşedintele a fost reales, a spus aceasta, 82,6 la sută au votat pentru el". Imediat după anunţarea rezultatelor, s-au făcut auzite o serie de acuzaţiile de fraudă. Vorbind în faţa simpatizanţilor opoziţiei, adunaţi în piaţa centrală a Minskului, Aleksandr Milinkevici a calificat scrutinul drept o farsă. Acesta şi-a exprimat convingerea că procentele reale sunt altele. Potrivit lui Milinkevici, Lukaşenko a întrunit mai puţin de 50 la sută din voturile exprimate, fapt ce ar necesita organizarea unui al doilea tur de scrutin.
SMS, noua armă electorală
"Climatul de intimidare" şi hărţuirea reprezentanţilor opoziţiei au fost invocate şi de către purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE, Urdur Gunnarsdottir, care a declarat că resursele de care a dispus, 400 de observatori, nu i-au permis monitorizarea tuturor secţiilor de votare.
În ziua alegerilor, Miliţia din Minsk a diseminat manifeste în care îi "sfătuia" pe locuitorii capitalei "să nu se apropie de mitinguri". În reţelele de telefonie mobilă au fost lansate sms-uri în care posesorii de telefoane erau anunţaţi că, în seara alegerilor, "provocatorii din opoziţie" pregătesc o "mare vărsare de sânge", iar cetăţenii "cinstiţi" erau atenţionaţi să se păzească. Pe de altă parte, şeful misiunii de observatori din ţările CSI, Vladimir Ruşailo, fost ministru de interne al Rusiei, a calificat alegerile drept corecte şi imparţial