"Am ajuns la medic cand nu mai vedeam aproape deloc, pentru ca aveam o forma avansata de cataracta la ambii ochi. Domnul doctor m-a operat si dupa 15 minute am deschis ochii si am vazut".
Aceasta este marturia unei paciente care a fost operata de cataracta la ambii ochi, anul trecut. Nici nu a fost dureros, nici nu a avut efecte secundare. Acum vede foarte bine la televizor, la distanta si poate sa citeasca, toate acestea fara ochelari. Secretul medicului care a operat-o, dr. Mircea Cristian Moraru, medic primar oftalmolog, il reprezinta o tehnica moderna care implica un aparat cu ultrasunete si implantul unui cristalin artificial. Pana aici, nimic nou. Ineditul consta in faptul ca noul cristalin implantat in ochiul pacientului este multifocal, adica ii ajuta pe pacienti sa vada bine atat la distanta, cat si la apropiere.
CU PICHAMARUL IN OCHI
"Tehnica de extragere a cristalinului opacifiat se numeste facoemulsificare. Aparatul functioneaza ca un pichamar: are un varf special care, cu o frecventa foarte mare data de ultrasunete, topeste cristalinul bolnav, in acelasi timp absorbindu-l, dar nu complet. Cristalinul este format dintr-o membrana (capsula) si un nucleu. Cu ajutorul aparatului se scoate doar nucleul si ramane capsula", explica dr. Cristian Moraru. Cristalinul artificial, cu un diametru de 6 mm, este fabricat dintr-un material moale, in asa fel incat sa poata fi indoit si introdus in capsula originala printr-o incizie foarte mica, de 2 - 2,5 mm.
In cazul operatiilor clasice, cristalinul artificial care este utilizat cel mai frecvent nu poate sa preia toate functiile cristalinului natural al omului. De aceea, pacientul va vedea doar la distanta, iar pentru citit tot va avea nevoie de ochelari. "Noul cristalin, numit Acrysof Restor, este slefuit multifocal, adica are mai multe focare, ca o lentila de ochelari progresiva, in asa fel inc