TERAPII COMPLEMENTARE Petele pigmentare, de mici dimensiuni si de culoare cafenie, adica pistruii, se accentueaza o data cu venirea primaverii si intensificarea razelor solare. Pistruii se vad mai ales la persoanele cu tenul alb.
Desi nu conduce la disparitia lor in intregime, fitoterapia dispune de o serie de plante care ajuta la estomparea petelor de pe fata. Cel mai folosit remediu este infuzia din patrunjel, dupa cum spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. "Pentru pistrui, efecte bune au frunzele de patrunjel. Decoctul se prepara din 50 de grame de frunze proaspete de patrunjel la 1 l de apa. Decoctul inseamna ca planta se fierbe inca 15 minute din momentul in care apa a dat in clocot. Dupa aceea, vasul se acopera, plantele se lasa la infuzat 5-10 minute si se strecoara", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. Cu acest decoct se fac lotionari ale pielii de doua ori pe zi. Din acelasi preparat se poate face si o masca care sa mai contina miere si ou.
"Masca pe baza de ou ajuta la o mai buna repartitie a pigmentilor, prin aportul de proteine si vitamine. Iar mierea are efecte de hranire, de curatare a pielii", spune medicul. Masca se lasa sa actioneze aproximativ 20 de minute.
SUC DE PAPADIE
Desi neplacuta la miros, ceapa este cunoscuta pentru proprietatile sale de a estompa pistruii. Cu ajutorul bulbilor de ceapa zdrobiti se fac frictionari destul de energice ale pielii de doua ori pe zi.
De asemenea, se mai poate tampona fata cu suc din papadie, de doua ori pe zi. Alaturi de acesta este indicata folosirea decoctului din flori de papadie. Decoctul se prepara din 4 linguri cu flori la o cana de 250 ml cu apa. Compresele se mentin pe piele 15-20 de minute.
Tot sub forma de aplicatii locale se folosesc si infuziil