(Foto: )
Biserica si Armata sint doi dintre cei mai importanti stilpi ai societatii traditionale romanesti. Se spune ca nu e cu adevarat barbat decit cel care a facut armata, la fel cum nu e crestin cu acte in regula decit cel care merge la biserica. Acestea sint prejudecatile care au modelat viata a generatii si generatii de romani.
In incercarea sa grabita de a prinde din urma trenul civilizatiei occidentale, Romania este nevoita sa lase in urma astfel de idei preconcepute, una cite una, asa cum Baba Dochia isi dezbraca primavara cojoacele. Astfel se face ca, dupa ce am devenit stat membru al Aliantei Nord-Atlantice (NATO), armata nu mai este obligatorie.
Ultimele incorporari cu arcanul se vor face in luna iunie pentru trupa si in toamna pentru termen redus (TR). Daca majoritatea tinerilor ieseni numai buni de luat in armata sar in sus de bucurie la auzul acestei vesti, cei mai in virsta, care s-au maturizat avind intr-o mina Kalasnicov-ul, iar in cealalta cirpa de facut smotru, simt ca in Romania era barbatilor adevarati a ajuns la crepuscul.
Dan Cirlan: Tinerii au de pierdut nefacind armata
Senatorului democrat Dan Cirlan i se pare normal ca tinerii romani sa nu mai faca armata, „avind in vedere logica integrarii Romaniei in NATO", insa el considera ca acestia au de pierdut. „Arma0ta il face pe un tinar de sex masculin sa devina barbat, sa inteleaga ca viata inseamna munca, ordine, disciplina", este ferm convins senatorul iesean.
Potrivit acestuia, un tinar care nu a facut armata devine matur abia pe la 25-26 de ani, dupa ce a terminat facultatea si are citiva ani de munca, spre deosebire de altii care se maturizeaza intr-un an de armata. Acelasi lucru s-a intimplat si cu el la 19 ani, cind a fost incorporat. Si-a satisfacut stagiul