(Foto: Saptamana Clujeana)
Analistii pietei imobiliare arata ca investitiile pe segmentele spatiilor comerciale si de birouri vor continua cresterea pentru inca doi-trei ani.
Tendinta este justificata de numarul tot mai mare de companii straine care vor un loc pe piata romaneasca, dar si de investitorii autohtoni, care considera acest segment ca fiind deosebit de profitabil.
Inchirierile de imobile sunt, fara drept de apel, o modalitate comoda de obtinere a unui venit, insa pozitionarea si mai ales potentialul imobilului determina dimensiunile profitului. Este cunoscut ca spatiile comerciale aduc cele mai mari profituri, putand sa asigure proprietarilor un trai dupa bunul plac.
Cred ca v-am convins deja ca e o idee buna sa investiti in cladiri sau spatii ce pot fi ulterior inchiriate unor retaileri. Daca aveti puterea financiara necesara, puteti chiar sa incepeti deja sa cautati imobilul dorit.
Mai greu e insa sa il obtineti: preturile sunt foarte mari, concurenta acerba, iar lupta pentru supravietuire, mai exact pentru pastrarea locului ocupat, este aprinsa. Cel mai important aspect este insa faptul ca in zonele aglomerate, cautate de retaileri, spatiile disponibile sunt putine comparativ cu cererea.
Si ar mai fi ceva de mentionat: dupa momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, piata clujeana a spatiilor comerciale va arata total diferit: micii investitori fie vor fi inghititi de „pestii" mai mari, fie nu vor mai avea puterea financiara sa concureze ofertele mai generoase apartinand investitoriilor straini.
Din oferta de terenuri existenta pe piata, aproximativ 25% din suprafata disponibila este achizitionata in vederea dezvoltarii unor locatii destinate activitatii comerciale si de retail, a doua destinatie preferata de clujeni, dupa dezvoltarea de ansambluri rezidentiale, segment ce ocup