Pentru anul acesta, sprijinirea financiara a producatorilor agricoli din sectorul vegetal are ca principiu de baza sustinerea produselor agricole competitive si realizarea cotelor negociate cu Uniunea Europeana. Totodata, se urmareste adaptarea formelor de sprijin la sistemul european de plati. Ca o noutate, sprijinul pentru 2006 se va derula prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (API).
Conform OUG nr 20/2006, aprobata in urma cu doua zile, anul acesta, in sectorul vegetal, sprijinul se acorda producatorilor agricoli sub forma de plata directa pentru Intreaga suprafata cultivata sau exploatata pentru urmatoarele culturi: sfecla de zahar, soia din soiuri nemodificate genetic, plante textile, orez, plante medicinale si aromatice, hamei, legume de cimp si cartofi timpurii, legume de solarii si sere reci, orzoaica de primavara, plantatii de pomi, arbusti fructiferi si capsuni, vita de vie din soiuri nobile si plante ecologice. A doua modalitate de sprijin consta in acordarea de ajutoare financiare pentru sustinerea productiei marfa de legume de sera si ciuperci de cultura, cu conditia realizarii unui program de investitii pe suprafata cultivata. Sustinerea pe produs ia in calcul si productia de fructe si legume proaspete destinate industrializarii, In mod deosebit a productiei de piersici si tomate, In conformitate cu politica agricola aplicata In UE. Constituirea grupurilor de producatori este inca o latura a sprijinului financiar prevazut pentru anul acesta, domeniile vizate fiind sectorul de legume si fructe, pentru valorificarea In comun a productiei obtinute si organizarii pietei produselor horticole conform organizarii comune de piata.
Ministerul va aloca in 2006 sume consistente si pentru sustinerea financiara pentru autorizarea plantatiilor de vita de vie pentru strugurii DOC pentru promovarea vinurilor de calitate cu denum