Petru Prunea, presedintele SSIF Broker(Foto: )
Inca de la infiintare, Societatile de Investitii Financiare s-au confruntat cu problema pragului maxim de detinere. Acesta a fost stabilit initial la 0,1% din capitalul social. In iulie 2005, Guvernul a majorat pragul de detinere al actionarilor SIF pana la 1%, in conditiile in care se preconiza o crestere chiar pana la 5%.
Saptamana trecuta, Comisia de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor a stabilit ca acest prag de 1% sa fie aplicat nu doar pesoanelor, ci si grupurilor de persoane care actioneaza in mod concertat.
La baza acestei hotarari au stat, din nou, celebrele „grupuri de interese" care ar putea prelua controlul societatilor de investitii financiare.
Actiuni concertate
Potrivit Legii pietei de capital nr. 297/2004, persoanele care actioneaza in mod concertat sunt definite ca reprezentand „doua sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a infaptui o politica comuna in legatura cu un emitent".
De exemplu, daca mai multe persoane angajate la una dintre societatile din portofoliul unui SIF cumpara actiuni care depasesc in total 1% din capitalul social al societatii de investitii, acestea pot fi considerate a actiona in mod concertat, putand sa-si impuna punctul de vedere referitor la politica dusa de SIF fata de respectiva societate.
Insa, definitia data de lege persoanelor care actioneaza in mod concertat nu poate identifica orice grup de interese, existenta unor portite de scapare fiind inerenta.
Prevederi retroactive
Masura adoptata de comisia Camerei Deputatilor este considerata a fi in defavoarea investitorilor de pe piata de capital, dar si a pietei in sine.
@