Asistenta medicala a femeii gravide a devenit o adevarata problema in ulltimii ani, mai ales in mediul rural.
Daca, inainte de 1989 exista un program de urmarire a sarcinii - din cu totul alte motive, printre care si stoparea intreruperilor de sarcina in cazul femeilor care aveau mai putin de patru copii - asistenta gravidei a fost usor neglijata in perioada postdecembrista.
S-a abandonat practica prin care femeile gravide si nou-nascutii, care reprezentau un plan impus de "organele de partid" erau strict urmariti de medicii de specialitate, dar, in timp, s-a demonstrat ca problema femeii gravide a devenit o suferinta cronica pentru sanatatea populatiei, cu preponderenta in mediul rural.
Dr. Ileana Branza, presedinte al Societatii Medicilor de Familie Braila, apreciaza ca peste 80 la suta din numarul internarilor si consultatiilor facute la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie sint servicii medicale directe, adica pacientele respective nu au nici un bilet de trimitere in acest sens.
De aceeasi parere este si dr. Dorina Tite, vicepresedinte al Colegiului Medicilor, care considera ca in mediul rural, asistenta mdicala a gravidei, intr-adevar, poate fi o problema.
"Trebuie sa recunoastem ca, la ora actuala, asistenta gravidei este usor neglijata, pentru ca nu exista un ambulator de specialitate pus la punct. Am ridicat aceasta problema si mi s-a spus ca nu sint fonduri pentru a plati medicii care sa deserveasca ambulatorul de specialitate. Faptul ca unele gravide ajung la Maternitate fara bilet de trimitere nu inseamna ca nu sint asistate; ele sint si directionate de cabinetele private de obstetrica-ginecologie, ai caror medici isi cheama pacientele si le programeaza sa ajunga la spital in zilele de garda", a precizat dr. Dorina Tite.
Recent, medicii Spitalului de Obstetrica - Ginecologie si-au manifestat d