Reprezentantii autorilor, artistilor si caselor de discuri protesteaza fata de propunerile de modificare a legii privind drepturile de autor. Ei spun ca, in cazul in care propunerile vor fi aprobate de Comisia de Cultura de la Camera Deputatilor, veniturile obtinute de artisti sau producatori s-ar diminua drastic, ceea ce ar pune in discutie chiar supravietuirea acestui domeniu in Romania. Totodata, daca nu se vor lua masuri, artistii ameninta cu proteste de strada.
Asociatii reprezentative ale creatorilor, precum Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania, Credidam - colectorul unic pentru Romania al drepturilor artistilor interpreti, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor s.a., solicita deputatilor din Comisie o evaluare atenta a legilor propuse spre aprobare, subiectul in cauza fiind unul care afecteaza veniturile a numerosi artisti si creatori, dar si accesul la cultura al publicului larg.
Principala revendicare in acest caz, care a pus in doua tabere adverse asociatiile artistice, pe de o parte, si societatile de cablu si trusturile media si televiziunile, de cealalta parte, este mentinerea legii drepturilor de autor si conexe in forma adoptata de Guvern. "Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor a adoptat un amendament care exclude cea mai mare parte a drepturilor creatorilor romani rezultate din retransmiterea operelor lor prin cablu", sustin asociatiile de colectare a drepturilor.
Conflict mai vechi
Totodata, presedintele Comisiei de Cultura, Raluca Turcan, ne-a spus ca, de fapt, nemultumirile reprezentantilor drepturilor de autor sunt rezultatul razboiului pe care acestia il duc cu Asociatia pentru Comunicare prin Cablu. "Intre cablisti si cei care reprezinta autorii este un conflict mai vechi. Asta deoarece operatorii de cablu nu urmaresc negocieri libere, ci stabilitatea unui nivel de plati", a explicat Turcan.