Presedintele rus, Vladimir Putin, a inceput ieri o vizita de doua zile la Beijing dedicata in special discutarii problemelor economice si energetice, relateaza agentiile de presa moscovite.
Insotit de un intreg alai de oameni de afaceri si de ministri, Vladimir Putin spera sa obtina din partea gigantului asiatic peste 15 acorduri de cooperare economica si sa definitiveze o strategie de implicare a Chinei in construirea oleoductului trans-siberian.
Unul dintre cele mai importante contracte pe care spera sa il obtina Putin in urma acestei vizite se refera la participarea Chinei la construirea conductei petroliere trans-siberiene. Desi la ora actuala China importa petrol din Rusia pe calea ferata, analistii considera ca este foarte putin probabil ca Beijingul sa acccepte acest contract, date fiind costurile extrem de ridicate, pe care nu si le permite in clipa de fata.
Construirea oleoductului care sa traverseze Siberia ar fi o adevarata mana cereasca pentru China, care este al doilea consumator mondial de petrol, dar, totodata, si statul cu o pondere de peste 50% a carbunelui in producerea energiei. Iar China se zbate efectiv pentru obtinerea acestui contract de teama ca partea japoneza, implicata in constructie, sa nu ii reduca posibilitatile de racordare.
Daca in domeniul petrolului nu vom asista la un avans, in cel al gazelor naturale acordul este considerat ca si semnat. Compania rusa Gazprom, detinatoare a o treime din resursele mondiale de gaze naturale, urmeaza astfel sa semneze un acord cu principalul producator si furnizor chinez de petrol si gaze naturale, China National Petroleum Corp (CNPC).
Ca si importanta strategica, analistii considera acest acord ca fiind de o insemnatate capitala pentru Europa.
Efectiv, Rusia, care pana in momentul de fata se afla la cheremul unui singur client important, Europa, se elibereaza intr