Anul trecut, totalul pietei de leasing din Romania, dupa valoarea activelor finantate a depasit 2,01 miliarde de euro, potrivit un studiu realizat de catre Asociatia de Leasing Bancar (ALB). Pentru anul 2006, asociatia estimeaza un volum total la nivelul Romaniei de circa 2,3 miliarde euro, in crestere cu 15% fata de anul 2005.
Analizand tendinta importurilor si vanzarilor de vehicule, ALB estimeaza ca leasingul pe segmentul auto va scadea, fiind asteptata crestere pe segmentele echipament industrial si imobiliar.
Potrivit Asociatiei de Leasing Bancar, anul trecut, totalul pietei de leasing din Romania a fost de circa 2,01 miliarde euro, in crestere cu 45,59% fata de anul 2004, cand totalul pietei a fost de peste 1,38 miliarde euro.
Pentru anul 2006, asociatia estimeaza un volum total al bunurilor finantate in sistem leasing la nivelul Romaniei de circa 2,3 miliarde euro, in crestere cu 15% fata de anul 2005.
Pe piata leasingului din Romania, cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 55 % din total, urmat de sectorul companiilor captive cu 30 % si de sectorul companiilor independente cu 15%.
In privinta principalelor domenii de finantare, sectorul transporturilor este dominant, cu 82 % din total, urmat de echipamentele industriale cu 15,6 % si sectorul imobiliar cu 2,4%.
"Cresterea economica din 2005 s-a resimtit si la nivelul pietei leasingului, care a cunoscut o dezvoltare semnificativa, confirmand statutul leasingului de produs financiar complementar altor produse bancare si accesibil unui mare numar de agenti economici", se precizeaza in comunicatul de presa al Asociatiei de Leasing Bancar.
Asociatia de Leasing Bancar a fost constituita in anul 2004 si reprezinta societati de leasing ce sunt subsidiare ale unor grupuri bancare s