mare oraş care s-ar putea încălzi cu ape geotermale este şi Bucureştiul, dar autorităţile par neinteresate de un eventual proiect. Motivul? "Ar fi deranjat" aburul secundar produs de mare oraş care s-ar putea încălzi cu ape geotermale este şi Bucureştiul, dar autorităţile par neinteresate de un eventual proiect. Motivul? "Ar fi deranjat" aburul secundar produs de Electrocentrale Bucureşti şi conductele RADET.
Gigacaloria, la jumătate de preţ
La Beiuş şi Oradea, investiţiile în sistemele de încălzire cu ape geotermale au fost demarate de o firmă încă din 1992. "Este vorba de încălzirea întregii populaţii din Beiuş, dar şi a 8.000 de apartamente din Oradea, instituţii, hoteluri şi sere", spune Iulian Iacobescu, preşedintele firmei Transgez. Oraşul Beiuş, cu 16.000 de locuitori, plăteşte un preţ al gigacaloriei de cel mult 550.000 lei. Efectele s-au făcut simţite imediat pe factura la întreţinere, care s-a redus la jumătate pentru locuitorii ambelor oraşe: "Pentru un apartament cu trei camere, factura la încălzire pentru această iarnă nu a depăşit 600.000 lei, în lunile geroase. Preţul a fost aproape egal cu cel al unui mc de lemne, de 650.000 lei", ne-a spus Alecu Marin, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Beiuş. Asta în condiţiile în care preţul de referinţă al gigacaloriei la nivel naţional este de 1.070.000 lei, plus subvenţia de 33%, iar încălzirea lunară a două camere în Bucureşti, în perioada geroasă, depăşeşte 2,5 milioane lei pe lună.
Pentru Capitală există "nişte" proiecte
Bucureştiul ar putea fi, la rândul său, încălzit cu energie ieftină, produsă din ape geotermale. Aceasta cu o singură condiţie: să existe o firmă ca şi cea din Oradea. Din nefericire, apele geotermale care se găsesc din belşug în zona de nord a Capitalei sunt administrate de firma Foradex, societate aflată în administraţia Agenţiei Naţion