foto: Cotidianul
Elita economiei romanesti, cum e de presupus ca trebuie sa fie conducerea ASE, a facut o afacere proasta: plateste 320.000 de euro pentru un perete pictat de Sabin Balasa intr-o sala de lectura a bibliotecii.
Lucrarea lui Sabin Balasa acopera 57,5 metri patrati de pictura murala, iar suma de 320.000 de euro s-a bazat exclusiv pe oferta pictorului. Acesta spune ca a fost chiar generos cu studentii, intrucit cererea initiala a fost de un milion de euro.
Pentru oricine a intrat vreodata intr-o galerie sau a consultat macar site-ul unei case de licitatii, suma este imensa raportat la tot ceea ce s-a vindut vreodata pe piata de arta din Romania. Cel mai scump tablou, vindut la „Alis" in 2003, este „Fata in iarba", de Nicolae Grigorescu, iar pretul la care s-a adjudecat a fost de 59.900 de euro.
Iar intre Nicolae Grigorescu si Sabin Balasa deocamdata nici un critic de arta nu a gasit termene de comparatie.
Tablouri in jur de 5.000 de euro
„Cu suma respectiva ASE putea sa achizitioneze colectia de pictori interbelici a UAP, proaspat scoasa la licitatie si vinduta cu mai putin de 300.000 de euro, sau vreo patru Grigorescu sau vreo zece Iser sau vreo 20 de tablouri de Horia Bernea sau pur si simplu putea chema oricare artist international din top 20 pentru a face o lucrare in cadrul ASE–ului", este de parere Dan Popescu, asistent la
ASE si director al Galeriei de arta H’art. O lucrare semnata de Stefan Ciltia, de exemplu, unul dintre cei mai reprezentativi pictori romani contemporani, se vinde in medie cu sume intre 5.000 si 6.000 de dolari si doar una de mari dimensiuni depaseste aceste limite, dupa cum spune chiar fiul sau, Matei Ciltia, directorul Galeriei Posibile.
Lucrarile lui Dan Perjovschi, un artist cotat la superlativ pe piata internationala, insa destul de putin promo