(Foto: )
Desi Constanta este un judet cu un trecut destul de bogat, daca este sa calculam dupa cele aproximativ 700 de monumente istorice trecute pe lista Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatile sunt suparate ca nu pot sa le valorifice prea mult.
La inceputul anului in curs, Guvernul a dat o ordonanta prin care permitea concesionarea cladirilor inscrise ca monumente istorice, pe o perioada de maxim 49 de ani. Pana la ora actuala insa, singurul monument de care s-au aratat interesati investitorii este doar Cazinoul.
Cat despre restul cladirilor din municipiul Constanta, aflate cu precadere in Zona Peninsulara, nici aceasta ordonanta nu le va salva de la prabusire. Orice persoana fizica sau juridica va putea administra si folosi unele monumente istorice, pe o perioada de pana la 49 de ani. si asta potrivit ordonantei de Guvern, aprobata pe 26 ianuarie a.c.
In schimbul unei redevente, a carei valoare va fi stabilita de comun acord intre reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor, ai administratiei locale si investitor, noul administrator va putea transforma locatia istorica intr-o sursa de venit. Aceasta ordonanta insa nu se dovedeste deocamdata prea de ajutor pentru cladirile din Zona Peninsulara.
Un prim motiv ar fi faptul ca inca lipsesc normele de aplicare. Mai mult, potrivit lui Virgil Lungu, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, din acest motiv nu a putut fi concesionat deocamdata Cazinoul, singurul monument istoric din Constanta care a suscitat interesul investitorilor.
Dar principalul motiv pentru care cladirile din Zona Peninsulara nu vor fi concesionate este faptul ca fac obiectul unor restituiri, iar proprietarii lor inca se mai bat prin tribunale pentru ele. „Unele cladiri au deja proprie