In opinia lui Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, Europa se confrunta in acest moment cu doua probleme urgente ce pun in pericol securitatea sa energetica: existenta unei piete interne europene fragmentate si cresterea dependentei UE, in special in privinta gazelor naturale, de resursele altora. In acest context, subliniaza Mandelson, in interviul acordat cotidianului The International Herald Tribune, "o regandire a relatiilor UE pe termen lung cu Rusia capata o importanta cruciala".
Dat fiind ca de anul viitor, conform unei decizii a Consiliului Europei din 2002, va avea loc totala liberalizare a pietelor energetice europene, un mare interes prezinta pozitia si relatiile dintre companiile nationale pe aceasta piata unica, crearea unor companii mari putand contribui la diminuarea riscurilor si adoptarea unor raspunsuri strategice adecvate nevoilor tot mai mari de energie.
Extrem de importanta pentru consumatorii de energie va deveni, potrivit lui Mandelson, o interconectare transfrontaliera dintre aceste companii, in sensul ca ea va duce la o consolidare, dar si la o flexibilizare a pietei unice energetice.
Comisia Europeana, sustine comisarul european amintit, are o mare responsabilitate in sustinerea acestui nou proces.
Recenta Carte Verde a CE privind energia europeana releva un fapt extrem de important: competitia de pe piata interna si politica energetica a UE tot mai integrata merg, practic, mana in mana, motiv pentru care a devenit necesar un cadru coerent - desi nu unul uniform - de actiune a tarilor membre ale UE in sectorul energetic. "Europa", subliniaza Mandelson, "are nevoie de o voce comuna, mai puternica, la negocierile privind chestiunile energetice. Aceasta cu atat mai mult cu cat continentul european este dependent de resursele altora in asa masura, incat in 25 de ani el va ajunge sa importe 70 la suta din