Peste două milioane dintre români, adică 15% din cei 17,5 milioane de adulţi, ar pleca la muncă în străinătate în acest an, relevă un sondaj CURS, realizat săptămâna trecută."În 14% din Peste două milioane dintre români, adică 15% din cei 17,5 milioane de adulţi, ar pleca la muncă în străinătate în acest an, relevă un sondaj CURS, realizat săptămâna trecută.
"În 14% din gospodării, potrivit sondajului, cel puţin o persoană este plecată în străinătate. Asta înseamnă aproximativ 1,5 milioane de români. Dar numărul este mult mai mare, pentru că există familii care au plecat cu totul", spune Sebastian Lăzăroiu, director CURS. Vârsta medie a celor care pleacă în străinătate este de 31 de ani, cei mai mulţi dintre "căpşunari", 44%, având vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani. Cei mai mulţi români care pleacă în străinătate în căutarea locurilor de muncă mai bine plătite sunt din regiunile Moldova şi Transilvania.
Pleacă din ce în ce mai multe femei
Dacă în primii ani după revoluţie, bărbaţii plecau în număr cel mai mare în străinătate la muncă, în ultimii cinci ani s-a observat o feminizare a forţei de muncă. Tot mai multe românce îşi lasă familia în ţară şi pleacă în străinătate. Totuşi, numărul bărbaţilor care muncesc în străinătate este în continuare mai mare decât al femeilor. Două dintre consecinţele negative ale migraţiei forţei de muncă sunt numărul mare de copii care rămân în grija bunicilor sau a rudelor şi care sunt nesupravegheaţi, dar şi o creştere a numărului de divorţuri.