Evaziunea fiscala cu tigari, alcool si paine a atins cote ridicate. Seful Garzii Financiare, Adrian Cucu, explica mecanismele prin care contrabandistii fraudeaza bugetul si cum reusesc comisarii sa le ia urma.
Jurnalul National: Institutia pe care o conduceti a intreprins multe controale in domeniul comercializarii alcoolului si tutunului. De ce? Se inregistreaza evaziunea cea mai mare pe aceste doua segmente de activitate? Adrian Cucu: Este o forma de evaziune care se vede, una din formele de sfidare a legislatiei, dar si a contribuabilului onest. In plus, suntem sesizati foarte des cu privire la infractiunile care au loc in aceste doua domenii de activitate. Atentia tuturor este focalizata pe aceasta zona si de aceea alcoolul si tutunul constituie o prioritate permanenta pentru noi. Numai la sfarsitul saptamanii trecute au fost controlate 10 centre comerciale din Capitala, urmarindu-se cu prioritate acest obiectiv.
Care este mecanismul prin care ajung sa fie comercializate aceste marfuri? Este complex, pentru ca se aplica banderole false la sticlele de bauturi sau timbre la tigari atat pe marfurile originale, cat si pe cele contrafacute. Am identificat fabrici legal declarate unde se desfasoara, uneori concomitent, si activitati de productie clandestina. Exista si situatii in care se aduc in tara bauturi netimbrate si se aplica banderolele aici, in tara. O alta varianta presupune ca banderolele bune sau false sa se recicleze.
Cum functioneaza aceasta ultima varianta? Se desprinde cu grija banderola si se mai lipeste o data. Sa admitem ca eu sunt sofer de TIR si reusesc sa aduc ilegal la fiecare transport pe care-l fac doua baxuri de whisky. E mult, e putin? Nu stiu cum pare, dar sa admitem ca pot sa aduc 24 de sticle de whisky. Ca sa le pot comercializa am nevoie de banderole, fac rost de ele si vand whiskyul intr-un bar. La aceste sticle