A trecut vremea in care Constanta se putea lauda cu aproximativ 70 de unitati de procesare lapte sau peste 40 de unitati de procesare carne. Pentru ca cele mai multe dintre ele nu respectau normele impuse de legislatie in vederea integrarii in UE, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare au trecut la inchiderea lor.
Au mai ramas functionale doar unitatile care si-au putut permite sa investeasca sute de milioane de lei in modernizare si achizitie de aparatura. Si dupa calculele reprezentantilor DSV, nu sunt foarte multe.
Potrivit dr. Corneliu Dumitrica, din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, la ora actuala, in judetul Constanta exista 29 de unitati de procesare lapte, si tot sunt prea multe. Pana la sfarsitul anului se preconizeaza ca vor mai ramane functionale doar 20 de unitati. Adica exact cele care, fie prin accesarea fondurilor SAPARD, fie prin forte proprii, au investit in modernizare.
„Cinci unitati au depus documentatia pentru programe de modernizare prin SAPARD. Doua au fost deja definitivate, modernizate, doua sunt in curs de executie, iar cea de-a cincea unitate abia a depus documentatia. Alte 10 unitati isi executa programe de modernizare cu fonduri proprii, caci au si aceasta modalitate, sa achizitioneze utilaje prin leasing”, ne-a declarat dr.
Corneliu Dumitrica. Cei mai afectati de aceasta masura sunt micii producatori, taranii, care daca nu le era primit laptele la o unitate, se indreptau spre o alta. In conditiile in care numarul unitatilor de procesare de lapte a scazut drastic, s-au redus si optiunile micilor producatori.
Principalul criteriu care sta la baza selectarii producatorilor folositi pe post de furnizori de lapte vizeaza calitatea laptelui. In acest scop, dupa cum ne-a declarat dr. Corneliu Dumitrica, in cursul anului trecut, in judetul Constanta, au fost infiintate nu mai put