Cele doua Camere ale Parlamentului au validat, joi, cu 277 de voturi "pentru" si patru "impotriva", candidatii propusi pentru noul Colegiul al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
Colegiul are 11 membri, intre care 9 au fost propusi de partidele politice, unul de Guvern si unul de Presedintie. Presedintele CNSAS va fi ales de catre membrii Colegiului.
Astfel, din noul CNSAS fac parte: Dragos Petrescu, propus de Presedintie, Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern, Corneliu Turianu si Dan Lazea, din partea PD, Claudiu Secasiu si Mircea Dinescu, desemnati de PNL, Florian Chiritescu, Cazimir Ionescu si Laurentiu Tanase, din partea PSD, Constantin Buchet, propus de PRM si Ladislau Csendes, UDMR.
Noii membri ai CNSAS au depus juramantul in fata Parlamentului. Mandatul noului Colegiu al CNSAS va fi de sase ani cu posibilitatea prelungirii.
Consiliul National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati a fost infiintat in 1999 cu scopul de a pune la dispozitia cetatenilor dosarele si documentele intocmite la fosta Securitate pana la data de 22 decembrie 1989.
Activitatea CNSAS a fost ingreunata, ani de zile, in principal de disputele iscate in urma refuzului SRI, pricipalul detinator al Arhivei fostei securitati, de a preda dosarele.
Asadar, CNSAS asigura accesul la dosarele intocmite de organele securitatii, atat pentru cetatenii care doresc informatii cu privire la propriul dosar, cat si pentru persoanele care doresc sa fie informate, la cerere, in legatura cu calitatea de agent sau colaborator al persoanelor care candideaza pentru anumite demnitati sau functii.
CNSAS verifica, din oficiu sau, dupa caz, la cerere, apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica in cazul persoanelor care candideaza spre a fi ale