Piata leasingului din Romania a cunoscut anul trecut o dezvoltare semnificativa. Aceasta evolutie confirma statutul leasingului de produs financiar complementar altor produse bancare si accesibil unui mare numar de agenti economici, informeaza Asociatia de Leasing Bancar (ALB). Totalul contractelor semnate in cursul anului 2005 insumeaza 1,04 miliarde euro, cu peste 43% mai mult decat in 2004, cand s-a cifrat la 726 milioane euro. Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB, la 31 decembrie 2005, este de 36.127. Diversitatea finantarilor acordate sectoarelor economiei nationale reiese din faptul ca 23% (242 milioane euro) din totalul finantarilor au vizat echipamentele cu scop industrial, 4% (44 milioane euro) sectorul imobiliar si 73% (753 milioane euro) sectorul transporturilor.
In ceea ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele detin o cota de piata de 54% (410 milioane euro), vehiculele comerciale grele 30% (223 milioane euro), vehiculele comerciale usoare 14% (103 milioane euro), precum si alte tipuri de vehicule, cu un procent de doi la suta din total.
Echipamentele industriale reprezinta o cota de 24% (59 milioane euro) in domeniul constructiilor, fiind urmata de echipamente destinate procesarii metalului, cu un total de 33 milioane euro (14%), precum si alte echipamente destinate industriei alimentare, textile, IT, biroticii, mobilei, echipament medical, imprimare si procesare, echipament chimic si cel destinat agriculturii.
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de sectorul cladirilor industriale si comerciale cu un total de 77% (34 milioane euro), in timp ce restul de 23% (zece milioane euro) reprezinta sectorul rezidential.
87% din totalul finantarilor, clienti corporativi
Clientii corporativi au atras cea mai mare parte, 87% din totalul finantarilor, urmati de componenta de