Romania nu trebuie sa se teama de o eventuala majorare a pretului gazelor naturale din import, a declarat consilierul economico-comercial al Rusiei in Romania, Igor Sidorov.
Totusi, Rusia nu poate sa nu tina cont de cotatiile internationale ale titeiului, care influenteaza direct pretul gazului natural. "In prezent, pretul gazelor naturale depinde de pretul titeiului, iar daca pretul titeiului este mare, implicit si pretul gazelor naturale este mare. In alte conditii (la actualele cotatii, n.r.), Rusia nu va mari pretul gazelor naturale livrate Romaniei, iar tara dumneavoastra nu trebuie sa se teama de o eventuala criza a gazelor din partea Rusiei", a declarat, pentru Rompres, Sidorov.
Acesta considera ca existenta unei intreprinderi mixte romano-rusesti care sa transporte gazele in Romania, cum fac alte tari precum Germania, ar fi fost un avantaj pentru tara noastra. Pentru ca, implicit, acestea ar fi fost mai ieftine.
Potrivit consilierului rus, pretul gazelor naturale pentru Europa este in prezent de 285 dolari pe mia de metri cubi. In acelasi timp, Norvegia vinde gazele la circa 450 dolari, in conditiile in care produce de trei-patru ori mai putine gaze decat Rusia. Romania importa anual din Rusia cinci miliarde metri cubi de gaze naturale, cu un pret de 265- 285 dolari pe mia de metri cubi, in functie de taxele pentru gazoductele care traverseaza inclusiv tara noastra. UE cere alinierea preturilor cu cele ale tarilor membre, iar la sfarsitul anului 2006, pretul gazelor naturale ar putea ajunge si in Romania la 350 dolari pe mia de metri cubi. Potrivit lui Sidorov, in Rusia pretul gazului livrat populatiei este de aproape trei ori mai mic decat cel din Romania, iar pretul benzinei este de doua ori mai mic. Salariul mediu net pe economie este de 250 dolari lunar, iar PIB pe persoana de circa 2.500 dolari (in Romania acesta este de 3.500 euro). @N