Inca o data, Guvernul vrea sa schimbe cate ceva in ceea ce priveste privatizarea CEC-ului. Ar fi cam a treia oara. Dupa ce a adoptat, anul trecut, o strategie de privatizare, a anuntat apoi ca s-a razgandit si nu mai vrea privatizare.
Atragandu-i-se atentia ca ar fi o dovada de neseriozitate sa opresti procesul la jumatate, dupa ce niste banci luasera in serios oferta de vanzare si cheltuisera sume consistente, Executivul a revenit, dar a modificat niste procente. A mai trecut o perioada, bancile concurente ramase in cursa au rumegat noua oferta, dar aceasta nu era ultima.
Acum, Executivul vrea sa modifice din nou lucrurile. Ideea de la care pleaca aceste modificari pare sa fie aceea de a tine CEC-ul departe de piata de capital. De la 10%, cat era prevazut in prima strategie de privatizare ca va fi vandut prin piata de capital, acum se discuta de un procent de 0,1% (!!). Acest procentaj pare sa arate si cata incredere arata Guvernul bursei de la Bucuresti.
Desi este cea mai veche banca din Romania, CEC si-a redus mult din cota de piata, detinand acum aproximativ 5% din totalul activelor din sistemul bancar.
Daca ar fi sa calculam un pret, in functie de cat s-a incasat pe BCR, Guvernul ar trebui sa incaseze din vanzarea CEC-ului mai bine de un miliard de euro. La inceputul anului 2005, cand inca nu era semnat nici macar contractul cu consultantul, se spunea ca obtinerea a 300 milioane euro din vanzarea integrala ar fi fost un succes.
Evident, acum conditiile s-au schimbat, iar suma incasata pe BCR reprezinta un reper pentru orice tranzactie din sistemul bancar.
P retendenti pentru CEC exista; cumparatorii sunt dispusi sa plateasca multi bani, doar balbaielile Guvernului ar putea sa mai impiedice o privatizare de succes. Iar Executivul se poarta ca o fata batrana care nu stie daca sa accepte pe unul