Din cele 114 societati incluse in Fondul Proprietatea, doar 65 au realizat transferul efectiv al actiunilor catre Fond, a declarat ieri Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP. Multe dintre ele fac parte din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. "Noi facem permanent presiuni, dar nu depinde de mine", a precizat acesta. Nicolae Ivan a dat ca explicatie maniera de lucru "putin birocratica din interiorul MEC", fara a preciza la care dintre societati nu s-a transferat pachetul de actiuni destinat Fondului Proprietatea.
Cu toate acestea, Nicolae Ivan mentine data fixata - mijlocul lunii aprilie - la care va inainta catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare cererea de listare la Bursa a Fondului Proprietatea.
Inregistrare la Registrul Comertului
Fondul Proprietatea a fost gandit ca un organism de plasament colectiv, constituit din pachete variabile de actiuni ale unor societati la care statul mai are calitatea de actionar (majoritar sau minoritar). Prin renuntarea la aceste actiuni, statul isi pierde calitatea de actionar, in favoarea Fondului Proprietatea. Pentru a fi valida, aceasta operatiune de transfer al proprietatii trebuie inregistrata la Registrul Comertului. Din punct de vedere juridic, transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor s-a realizat in efectul legii de constituire a Fondului Proprietatea, aprobata la sfarsitul anului trecut.
Din punct de vedere administrativ insa, adica inscrierea la Registrul Comertului a noului actionar (Fondul Proprietatea), plus tot ce implica modificarile in structura actionariatului, lucrurile se misca mai greu, a recunoscut presedintele Consiliului de Supraveghere al FP.
Totusi, in cazul societatilor pe actiuni, inregistrarea transferului de proprietate la Registrul Comertului nu este obligatorie, ne-a declarat Cornel Popa, avocat la casa d