Am participat pentru prima oara la Tirgul de Carte de la Leipzig, incheiat recent, asa ca perspectiva asupra evenimentelor culturale petrecute la standul Romaniei este una care nu-mi permite raportari la ce s-a intimplat in anii anteriori. E cert insa ca anul acesta participarea noastra a avut consistenta prin faptul ca ea si-a propus si, cred, a reusit sa ofere, intr-un mod organizat, o idee despre proza romaneasca actuala. Chiar si faptul ca logoul a fost „Voteaza literatura tinara“ a atras atentia unor traducatori asupra cartilor din standul romanesc, a produs curiozitati si a dus la stabilirea unor contacte care, speram, se vor concretiza, pe viitor, in traduceri.
Dincolo insa de promovarea literaturii romane, subiect la care, desigur, voi reveni, standul nostru, organizat de Ministerul Culturii, prin reprezentantul sau acolo, doamna Ana Andreescu, si de Editura Polirom, a propus cite un eveniment pe zi, in afara zilei de debut a Tirgului. Astfel, vineri, 17 martie, incepind cu ora 15.00, a avut loc prezentarea volumului Dictionarul scriitorilor din Banat, cu participarea profesorului Alexandru Ruja, de la Universitatea de Vest din Timisoara, initiatorul proiectului, manifestare moderata de profesorul Horst Fassel, de la Institutul pentru Istoria Svabilor Dunareni. Simbata, 18 martie, tot de la ora 15.00, a avut loc prezentarea volumelor bilingve din opera lui Rainer Maria Rilke, Cintul de iubire si moarte al stegarului Cristoph Rilke si Recviem, ambele aparute la Editura Paralela 45.
In fine, duminica, de la ora 14.00, intr-o sala alaturata standului Romaniei, FORUM LIEST, a avut loc lansarea cartilor noastre, aparute in colectia „Ego. Proza“ a Editurii Polirom, adica romanul Ceciliei Stefanescu Legaturi bolnavicioase si romanul semnat de mine, Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi, ambele beneficiind de prezent