Alianta PNL-PD are nevoie de o noua strategie pentru a-si pune in practica proiectele, dupa tradarile succesive ale partenerilor de guvernare. Jocurile facute in ultima vreme de Partidul Conservator (PC) si UDMR arata ca, desi cele doua formatiuni beneficiaza de toate avantajele puterii, totusi, in momentele-cheie acestea se situeaza de partea opozitiei.
Negocierile din cadrul arcului de guvernamint pentru desemnarea unui candidat comun la presedintia Camerei Deputatilor au esuat din cauza conservatorilor, care au insistat sa aiba propriul lor reprezentant in aceasta cursa. Coalitia s-a prezentat astfel cu doi candidati: liberalul Bogdan Olteanu, sustinut de Alianta si UDMR, plus Daniela Popa din partea PC.
Conservatorii au incercat sa creeze prin negocieri subterane o majoritate de partea lor, mizind pe capacitatea social-democratilor de a face intelegeri cu PRM si cu o parte a grupului minoritatilor, alta decit cea maghiara, dar si pe unii dezertori din coalitie. Aranjamentul era convenabil pentru PSD, fiindca in acest fel putea pastra controlul presedintiei Camerei Deputatilor.
Acest plan a fost dat peste cap, insa, de o alta intelegere facuta tot pe dedesubt intre PNL si PRM. Reprezentantii Partidului Romania Mare au renuntat pe moment la alianta traditionala cu PSD in favoarea liberalilor, sub pretextul ca doar cu un presedinte din partea Aliantei activitatea parlamentara ar putea reveni la normal. Colaborarea cu PRM nu e chiar o premiera, fiindca si Traian Basescu a beneficiat in turul doi al alegerilor prezidentiale de sprijinul lui Vadim Tudor, care le-a sugerat votantilor sai sa nu mearga pe mina lui Adrian Nastase.
Negocierile dintre PNL si PRM s-au purtat probabil fara stiinta PD, fiindca inaintea votului democratii vorbeau deja despre scoaterea conservatorilor de la guvernare si despre ratarea momentului anticipatel