Romanul Cruciada copiilor a bulversat imaginea lumii literare despre scriitorii tineri. Florina Ilis a riscat cu un roman de aproape 500 de pagini si a reusit sa entuziasmeze atit critica literara, cit si cititorii. Impreuna cu Filip Florian, ea este una din marile revelatii in proza romaneasca actuala. Florina Ilis (nascuta in 1968) traieste la Cluj, fiind angajata Bibliotecii Universitare. Revista Observator cultural a reusit sa o intervieveze la Bucuresti, cu ocazia premiului acordat de Radio Romania Cultural.
Care a fost povestea manuscrisului Cruciada copiilor?
Dupa ce l-am definitivat, in 2005, l-am trimis la doua edituri, la Editura Polirom si la Editura Humanitas. Si am asteptat. Am primit raspuns de la Polirom ca sint foarte interesati de text, ca ar vrea sa-l publice, dar ca este prea lung. Dupa citeva zile, domnul Lucian Dan Teodorovici mi-a trimis un e-mail in care mi-a spus ca doresc sa publice romanul Cruciada copiilor la Editura Cartea Romaneasca, fara sa fie nevoie de nici o taietura. Polirom tocmai preluase Cartea Romaneasca. Am fost de acord, am avut o intilnire cu doamna Madalina Ghiu, care a fost redactorul cartii, a facut mici observatii de care am tinut cont. Romanul a aparut foarte repede si a fost prezentat la relansarea Editurii Cartea Romaneasca.
Cind ai trimis manuscrisul?
La sfirsitul primaverii am trimis manuscrisul, si romanul Cruciada copiilor a aparut in octombrie 2005.
Cit ai lucrat la Cruciada copiilor?
Am lucrat cu intreruperi, pe parcursul a cinci-sase ani. Am fost si plecata in strainatate, mi-am sustinut si teza de doctorat. Pe de alta parte, eu sint bibliotecara la Biblioteca Universitara din Cluj, acolo am program fix, nu ma pot abate. Asa ca am lucrat la roman mai mult simbata si duminica.
Ce inseamna program fix?
Lucrez la biblioteca de la ora 8.00