Alesii poporului isi pastraza privilegiile date de legea privind statutul parlamentarilor, dupa ce judecatorii Curtii Constitutionala au declarat, constitutionale articolele referitoare la salariile, pensiile, diurna si birourile parlamentare, informeaza un comunicat in institutiei.
Astfel, Curtea a acceptat doar partial sesizarea presedintelui Traian Basescu referitoare la Legea privind Statutul deputatilor si senatorilor deoarece a declarat neconstitutionale doar unele prevederi din Statutul parlamentarilor referitoare la raspunderea acestora pentru opiniile politice sau la dreptul acestora la informare.
Curtea a declarat neconstitutionala sintagma "in timpul mandatului" din articolul 22 al legii, referitor la imunitatea pentru opinii politice. Conform legii, "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in timpul mandatului".
Curtea a considerat ca acest articol contravine articolului 72 alineat 1 din Constitutie, care prevede ca "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".
Tot neconstitutionala a fost considerata propozitia "dispozitia de revocare a retinerii se executa de indata prin Ministerul Justitiei" cuprinsa in articolul 23 referitor la regimul in procesul penal.
Curtea a considerat ca, potrivit legii fundamentale, raporturile Parlamentului cu autoritatea administratiei publice centrale de specialitate se rezuma la relatiile dintre Camere si ministrul Justitiei.
Au fost declarate neconstitutionale prevederi ale articolului 35 privind drepturile politice si specifice referitoare la: "dreptul de a se informa, de a cere si a obtine date si acte in acest scop de la Guvern si de la celelalte autoritati ale administratiei