Sute de fosti proprietari din zeci de sate bihorene au ajuns la capatul rabdarii. Aflati intr-un conflict deschis cu "Romsilva", oamenii nu mai stiu ce sa faca pentru a pune capat taierilor masive de arbori din padurile ce urmeaza a le fi inapoiate. Din cauza problemelor funciare, secretarul unei primarii a facut un preinfarct chiar in fata Prefecturii.
Comisia de aplicare a legilor proprietatii este locul unde se desfasoara ostilitatile intre fostii proprietari ai terenurilor si padurilor confiscate abuziv de comunisti si actualul proprietar - Statul Roman. Primii isi vor inapoi mostenirile, ultimul nu vrea sa renunte la o vaca buna de muls.
Mai mult, unii functionari ai Prefecturii, la solicitarea Primariei Oradea de a se restitui proprietarilor circa doua hectare de teren pe vechile amplasamente, au devenit brusc foarte interesati de locurile unde se afla terenul.
"Daca noi avem acte in regula pe aceste suprafete, statul este obligat sa ni le dea inapoi, chiar daca pamantul s-ar afla in fata Prefecturii, de ce atitudinea aceasta ostila?", se intreba unul dintre petitionari, Stefan Nagy.
Majoritatea celor care cer inapoi paduri au foi funciare, dar nu si contracte de vanzare-cumparare, deoarece in 1945 nu exista posibilitatea cumpararii legale a acestor suprafete. Dar in Registrul Agricol din 1959, de exemplu, terenurile respective apar in dreptul detinatorilor ca arabile. Intre timp insa, inainte de '89, "Romsilva" si le-a trecut in proprietate cu de la sine putere.
La ora actuala, Directia Silvica Bihor refuza sa inapoieze padurile proprietarilor de drept, invocand motive care de care mai fantastice. O angajata a Prefecturii s-a alaturat reprezentantilor "Romsilva" si a scos la iveala un CF "sistat", care s-a dovedit a fi un fals.
@