Curtea Constitutionala a decis ca parlamentarii au tot dreptul sa beneficieze de pensii de serviciu. Dispozitiile referitoare la regimul juridic al indemnizatiei lunare a parlamentarilor, cele care au in vedere pensia de serviciu a parlamentarilor, precum si cele referitoare la plata pensiei de serviciu, au fost declarate, in unanimitate, ca fiind constitutionale.
Legea privind statutul senatorilor si deputatilor se va intoarce totusi in Parlament, intrucat Curtea a gasit in dezacord cu Legea fundamentala cateva sintagme, dar care nu afectau in mod decisiv proiectul de lege.
Retrimiterea in plen nu schimba practic cu nimic forma proiectului aprobat deja in doua randuri de catre senatori si deputati. Aceasta pentru ca Parlamentul este obligat sa reexamineze doar articolele declarate neconstitutionale.
Liderul grupului parlamentar al PNL, Crin Antonescu, ne-a declarat ieri ca cel mai probabil, in Parlament nu se vor mai aduce alte modificari asupra statutului, in afara celor cerute de Curtea Constitutionala. "In principiu, putem face orice, dar practic nu cred ca in plen se mai poate face vreo schimbare, in privinta asa ziselor privilegii", a spus Antonescu. El a adaugat ca o modificare a statutului senatorilor si deputatilor nu mai poate fi facuta decat prin propunerea unui nou act normativ, in care sa se ceara modificarea celui initial. Iar deputatul Titu Ghiorghiof lucreaza in acest moment la un astfel de proiect. Presedintele PD, Emil Boc, lansa in urma cu cateva saptamani o solutie similara. Si anume, ca Guvernul sa suspende prin ordonanta aplicarea statutului, iar Parlamentul sa modifice prin alta lege dispozitiile referitoare la pensii si la indemnizatia de somaj. In ceea ce priveste cealalta propunere a democratilor, ca Executivul sa aprobe statutul prin ordonanta de urgenta, liderul PNL a spus ca acest lucru ar fi jenant. "In timp ce Taricean