Elevii din noua scoli de arte si meserii bucurestene vor fi invatati de catre 50 de profesori cum sa intocmeasca un CV si o cerere de angajare. Totodata, tinerilor li se vor prezenta atat drepturile, cat si obligatiile angajatilor.
Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) vor derula, timp de un an, programul pilot ''Crearea de oportunitati de angajare pentru copii si tineri din Bucuresti, vulnerabili la trafic si pentru persoanele adulte din cadrul familiilor acestora''. Beneficiarii directi ai proiectului, finantat de Biroul International al Muncii, sunt 100 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani - elevi ai scolilor de arte si meserii - si 30 de adulti - membri ai familiilor acestora.
''Din Capitala, noi am ales noua scoli de arte si meserii din sectoarele 1, 4 si 6. Cei 100 de elevi, din clasele a X-a si a XI-a, care urmeaza a fi inclusi in proiect, vor fi selectionati in functie de situatia materiala a famiilior din care provin si de numarul membrilor acesteia. Vor fi selectionati tineri din comunitatile marginalizate si din familii cu venituri reduse si numar mare de membri'', ne-a declarat Mariana Becic, reprezentant al FSLI. Aceasta a precizat ca la sfarsitul clasei a X-a, elevii scolilor de arte si meserii pot obtine un prim certificat de calificare.
Elevii vor primi, la finele proiectului, echipamente
''Celor 100 de elevi li se va propune o angajare pe perioada de vacanta. Vor fi ajutati sa obtina contract de munca pe perioada determinata si vor fi instruiti de catre cei 50 de profesori ca munca la negru nu le ofera drepturi si nici protectie sociala. Cei 100 de elevi vor primi la finalul proiectului, daca dau dovada de seriozitate, cate un echipament sau truse in valoare de 2,5 milioane de lei, pe care le vor putea folosi la viitorul loc de munca.