Cotele contributiei anuale la Fondul de Garantare scad de la 0,4% la 0,2% in acest an si de la 0,3% la 0,1% in 2007, transmite un comunicat al Executivului. Resursele financiare necesare Fondului de Garantare vor fi completate prin linii de credit stand-by acordate anual de catre institutiile de credit participante la sistem. Ordonanta de modificare mai prevede ca suma totala a liniilor de credit va reprezenta echivalentul in lei a 150 milioane euro.
Desi au recunoscut utilitatea Fondului in stabilizarea sistemului bancar romanesc, reprezentantii institutiilor de credit s-au plans de valoarea prea mare a cotizatiilor.
Din 2008, rata va fi modificata anual
Incepand cu anul 2008, atat cota contributiei anuale, cat si volumul total al liniilor de credit stand-by vor fi stabilite de catre Fond cu acordul BNR, pentru fiecare an de plata, precizeaza comunicatul Executivului. Cota nu va fi mai mare de 0,5% si va fi comunicata institutiilor de credit pana la sfarsitul lunii februarie a anului de plata. Plata contributiei anuale pe 2006 se va face pana la 31 martie.
Radu Negrea: "Faceam 20 de banci cu banii de la Fond"
„Fondul de Garantare a Depozitelor va trebui sa se implice mai mult, sa fie mai vizibil. Ar putea sa publice analize cu privire la evolutia economisirii. Trebuie sa fie un organism relativ independent care sa se pronunte asupra evolutiilor din piata”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu la un seminar bancar organizat recent de IBR. In cadrul aceluiasi eveniment, Radu Negrea, secretarul general al ARB, a sugerat faptul ca bancile nu ar mai trebui sa cotizeze obligatoriu la Fondul de Garantare, ci sa participe atunci cand este nevoie. „Prin participarea obligatorie la Fondul de Garantare a Depozitelor, bancile bune trebuie sa plateasca pacatele celor care gresesc. Mi se pare imoral, dar nu avem ce face”