Ciinele este un animal carnivor, gura lui avind o conformatie tipica pentru a sfisia, taia carnea si a sfarima oasele.
Masticatia (mestecarea) este rapida si sumara in cavitatea bucala nu se realizeaza nici un fel de digestie a alimentelor deoarece cantitatea de saliva este foarte redusa, iar ptialina (enzima care favorizeaza degradarea amidonului) este in concentratie foarte mica. Ca urmare, in cavitatea bucala are loc doar o inmuiere a alimentelor, apoi acestea sint expediate in stomac. Orificiul de la intrarea in stomac (cardia) este larg, ceea ce permite intrarea bucatilor mari de oase sau carne, dar permite si voma cu usurinta (ciinele nu mesteca, el sparge si inghite. ATENTIE LA OASELE DE PASARE).
Stomacul are o capacitate direct proportionala cu talia ciinelui, iar greutatea acestuia reprezinta 9 - 30% din masa corporala (in functie de rasa) cu o secretie abundenta si concentrata de acid clorhidric. Supraincarcarea stomacului la ciine produce intinderea ligamentelor gastrice, ceea ce poate duce la o torsiune a acestuia (rasucire) in jurul axei sale longitudinale, de regula de la dreapta la stinga, torsiune ce reprezinta o urgenta medicala veterinara.
Digestia la ciine este foarte lenta si diferentiata. La ciinele salbatic (care vineaza) dupa modul in care consuma prada se poate vedea, modul in care se realizeaza digestia si anume: la inceput sfisie abdomenul si consuma intestinele, organele (rinichi, ficat, inima, plamin), apoi sparge si rontaie oasele si la urma consuma carnea. De aici rezulta ca la inceput sint digerate organele si tesutul muscular, apoi tendoanele si oasele, digestia lor putindu-se face in citeva zile.
Daca digestia proteinei se realizeaza in stomac in mod corespunzator, grasimile si glucidele doar se restructureaza, ca apoi in intestinul subtire, sub actiunea secretiilor pancreasului si ale ficat