Comisia Europeana a aprobat recent pentru Romania extinderea perioadei de aliniere a preturilor la gaze pana la 31 decembrie 2008. Masura este menita a calma spiritele, deja inflamate, ale consumatorilor romani. Tot mai multe sindicate au iesit in ultimele zile in strada, protestand impotriva scumpirilor repetate ale utilitatilor, ajunse deja la limita suportabilitatii. Pentru a preintampina reactii mai violente, Guvernul a lasat pretul gazului din productia interna, pentru urmatoarele trei luni, in stand-by. Este perioada de apus a protectionismului statului. Sub presiunea integrarii, regulile pietei libere vor face, in curand, jocul.
Desi guvernantii au spus tot timpul ca aderarea la UE nu aduce doar beneficii, ci si costuri, din pacate asupra acestora din urma au insistat mai putin.
O piata unica inseamna aceleasi conditii pentru toti. Romania vrea ca din 2007 sa fie a 26-a parte din aceasta piata unica - Uniunea Europeana. Numai ca regulile de joc sunt foarte stricte, pentru ca si echilibrul este fragil: nu poti sa produci pentru export decat "atat" (si acestea sunt "cotele" agricole), pentru a nu distorsiona piata prin supraproductie, nivelul de calitate al produselor trebuie sa indeplineasca anumite norme etc. Totul, la modul ideal, ar trebui sa fie cam la acelasi nivel, pentru ca odata create premisele egalitatii de sanse, lupta sa se desfasoare pe terenul competitivitatii. Iar preturile sa se stabileasca in functie de cerere si oferta.
Romania nu poate ramane in afara pietei unice
Inscriindu-si candidatura pentru a fi membru al UE, Romania si-a asumat toate aceste conditii. Numai ca e foarte greu sa le indeplineasca, atat timp cat nu are exercitiul liberei concurente. Pana in 1989, toate preturile erau administrate de stat. In ultimii ani, acestea s-au liberalizat treptat, unele pana la capat. Un exemplu este pretul benz