Unii nici nu au iesit de pe bancile scolii, dar au ajuns sa tina cursuri de comunicare, istorie si protectia mediului in sat. Organizeaza serbari si baluri pentru reinvierea traditiilor locale si se numesc "Ambasadorii Zizinului", un ONG in devenire.
La 12 km de Brasov, din dreptul unei tablite pe care sta scris negru pe alb si albastru "Sat European", prind contur gospodariile satului Zizin, fosta statiune balneoclimaterica de renume. De-a lungul ulitei, casele ridicate la drum si despartite de curti in care abia poti sa tragi o caruta aduna la un loc 800 de maghiari si 200 de romani. Restul pana la 2.500 sunt rromi, adapostiti de movile din barne si chirpici la marginea satului. Mandria cea mai mare a zizinenilor este ca au ajuns in Europa inaintea intregii Romanii. Prin demersurile unei satence care nu demult a infiintat si un grup de initiativa: "Ambasadorii Zizinului", un ONG cu actele in curs de finalizare.
VOLUNTARIAT. Femeia cu pricina este Andra Dumitrescu, o brasoveanca pe la vreo 50 de ani, apriga la vorba. In 2003 s-a stabilit in Zizin manata de gandul ca pana la adanci batraneti va croseta sosete de lana si va tese presuri. Dar, ca la sat, oraseanca s-a lovit de nereguli si s-a trezit voluntar. Pe la mijlocul lui 2004, sutele de semnaturi pe care Andra spune ca le-a strans din casa in casa si memoriile inaintate de ea statului i-a procopsit pe zizineni cu "zeci de posturi telefonice fixe". Iar la inceputul lui 2005, camioanele "de mare tonaj" ce transportau pietris de la balastiera de la marginea satului, lasand in urma lor "praf, vibratii, pereti si tavane crapate", si-au incetat activitatea tot la insistentele femeii. "Am avut doar legea in mana si am lucrat prin corespondenta cu autoritatile statului".
In scurt timp a venit si premiul pentru "sat european" din partea Delegatiei Comisiei Europene pentru initiativele Andrei, iar zizine