Crişanei şi Maramureşului. Prezenţa preşedintelui Băsescu a dat şi culoare evenimentului.Alaiul arhiepiscopilor şi al mitropoliţilor veniţi din Sfântul Sinod, să asiste la slujba oficiată Crişanei şi Maramureşului. Prezenţa preşedintelui Băsescu a dat şi culoare evenimentului.
Alaiul arhiepiscopilor şi al mitropoliţilor veniţi din Sfântul Sinod, să asiste la slujba oficiată de Patriarhul Teoctist, s-a instalat pe scena principală în jurul orei 10, unde Bartolomeu Anania a primit toiagul şi a fost împins de Patriarh, conform ritualului, în scaunul de mitropolit. Au fost citite atât decretul prezidenţial, de numire a lui Anania, cât şi edictul Sfântului Sinod, prin care se consfinţeau înfiinţarea noii mitropolii şi numirea lui Bartolomeu. Patriarhul a explicat necesitatea creării mitropoliei, pornind de la istoricul ortodoxiei româneşti, iar Anania şi-a prezentat documentul programatic, prin care lasă autonomie eparhiilor componente, între anumite limite. Întreaga slujbă a durat aproape patru ore şi a fost condimentată copios de prestaţia preşedintelui Băsescu. Alaiul prezidenţial şi-a făcut apariţia la Catedrală după ce episcopii începuseră manifestaţia şi după ce Băsescu a făcut o incursiune neprogramată în interiorul arhiepiscopiei, dar şi o baie preliminară de mulţime. Teoctist a aflat doar la sfârşitul discursului de prezenţa preşedintelui. A făcut o primă ieşire din ritualul slujbei, deplasându-se spre balustrada scenei, orientată spre tribuna oficialităţilor, mulţumindu-i public preşedintelui pentru prezenţa la manifestare. "Nu contează trecutul, dacă aţi venit acum la biserică. Sunteţi un exemplu pentru cei prezenţi aici", a spus Teoctist.
Anania vede noua mitropolie ca pe un copac cu patru radacini
Ceremonia a continuat cu discursul noului mitropolit, Bartolomeu Anania, care a explicat raţiunile sale privind constituirea mitropoliei