Bartolomeu Anania(Foto: )
La inceputul acestei luni, Adunarea Nationala Bisericeasca, la propunerea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a aprobat o serie de amendamente la Statutul de functionare a Bisericii, care, printre altele, se refera si la mult-discutata problema a alegerii clerului superior.
Modificarile au fost aduse din cauza infiintarii noii Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, decizie care a starnit discutii aprinse cu privire la alegerea Patriarhului.
Schimbare "necesara"
Pana acum, potrivit unei cutume, Mitropolitul Moldovei era numit Patriarh al Romaniei. Ei bine, de acum, Patriarhul Romaniei, va fi ales in mod absolut democratic, precum, de exemplu, presedintele Camerei Deputatilor.
Aceasta modificare subita poate fi explicata prin necesitatea netezirii drumului proaspatului Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, catre Patriarhie. Asta, pentru ca in alte conditii, Anania, nefiind mitropolit al Moldovei, nu putea ajunge patriarh.
In fapt, ruperea Mitropoliei Ardealului, eveniment care a fost consimtit de catre Adunarea Nationala Bisericeasca si numirea IPS Bartolomeu Anania ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului - eveniment ce a avut loc la finele saptamanii trecute, a insemnat recunoasterea importantei si influentei lui IPS
Anania in sistemul cleric romanesc. Va reamintim ca ruperea Mitropoliei Ardealului a insemnat crearea a doua mitropolii, ceea ce a ramas din Mitropolia Ardealului cuprinzand acum doar enoriasii din judetele Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna.
Alegerile patriarhale
Noile prevederi ale Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane