Potrivit unui studiu al Centrului britanic de Cercetare in Politici Economice, citat de Reuters, statele din zona euro sunt vulnerabile la socuri economice si crize financiare, intrucat liderii UE nu au indeplinit toate conditiile necesare functionarii cu succes a monedei unice. Intitulat "Efectele reale ale Uniunii Economice si Monetare", studiul se concentreaza asupra deficientelor economice structurale si nu asupra masurilor Bancii Centrale Europene. Conditiile esentiale pentru existenta unei zone cu moneda unica in interiorul Uniunii Europene, releva documentul amintit, se refera la o piata a muncii flexibila, la piete de bunuri si servicii competitive si la o politica fiscala care sa compenseze scaderea activitatii economice in anumite zone. Dar, la sapte ani de la introducerea euro, aceste conditii nu sunt indeplinite pe arii extinse, concluzioneaza studiul.
"Desi consideram ca formarea Uniunii Economice si Monetare reprezinta un succes, nu stim daca economiile nationale vor fi suficient de flexibile pentru a-si reveni rapid dupa un eventual soc economic major ori o criza financiara", subliniaza autorul studiului, Philip Lane, profesor de economie la Colegiul Trinity din Dublin. Liderii UE prezenti zilele trecute la summit-ul de la Bruxelles au abordat inclusiv chestiunea somajului in zonele unde acesta depaseste 8% si cresterea economica este sub 2%.
Politicienii acuza Banca Centrala Europeana pentru politica monetara practicata, care determina un ritm lent de crestere economica.
Potrivit unui studiu al Centrului britanic de Cercetare in Politici Economice, citat de Reuters, statele din zona euro sunt vulnerabile la socuri economice si crize financiare, intrucat liderii UE nu au indeplinit toate conditiile necesare functionarii cu succes a monedei unice. Intitulat "Efectele reale ale Uniunii Economice si Monetare", studiul se concentreaza a